Belajar buat HDR image guna Adobe Photoshop CS5

Posted: November 13, 2011 in DSLR Photography, My Personal Life

Hari ni Ahad, memang tak der bende pun nak buat sangat. So tiba-tiba terasa macam nak belajar photoraphy editing. Okay, sebagai permulaan biarla aku perkenalkan apa tu HDR image. HDR stands for High Dynamic Range image yang mana beberapa keping gambar yang mempunyai exposure yang berlainan digabungkan membentuk stau gambar. Gambar gambar di bawah ini rasanya dapat terangkan dengan lebih baik kot….

Normal Exposure

Underexposure

Overexposure

Ketiga-tiga gambar di atas di ambil secaraĀ simultaneously menggunakan Canon EOS550D. Proses mencantum ketiga-tiga gambar di atas diteruskan dengan menggunakan Adobe Photoshop CS 5. Hanya perlu pergi ke File > Automate> Merge To HDR Pro. Lepas tu pilih 3 image tersebut dan klik OK. Senang jer kan….pas tu bila dah keluar imej yang telah fuse tu, main-main jer dengan semua option editing seperti saturation, detail, gamma dan sebagainya.

Kalau dah puas hati, tekan jer enter, dan skrin sperti di bawah akan muncul.

Creating the HDR image..

Maka ini adalah hasilnyer..heheh..aku sengaja kasi jadikan dia ala-ala lukisan..so nampak ala fantasi sikit….at last dah pandai da buat HDR image walaupun hanya sekadar gambar perumahan Melinsung jer…

HDR Image of my neighborhood..

Pas ni nak cuba cari tempat lain yang lebih baik, wanna try some more, explore more.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s